Contextueel kijken

De kracht van een ander perspectief

Soms voelt het alsof je wereld op z’n kop staat wanneer je in een situatie zit die niet (meer) goed voelt of wanneer je voor een (moeilijke) keuze staat. Dan is een ander perspectief juist een krachtige manier om meer helderheid te krijgen over wie je bent en wat je wilt. Door je  situatie of dilemma eens vanuit een andere kant te bekijken kun je kraakheldere nieuwe inzichten krijgen.  

Je familie als positieve bron

In coaching onderzoeken we je verlangen naar verandering en zoeken we naar nieuwe mogelijkheden in je werk of je privéleven. Ik coach onder andere vanuit de contextuele benadering van psychiater Boszormenyi-Nagy. Zijn methode integreert filosofische, psychologische en systemische inzichten, en richt zich sterk op familiale verbanden en bronnen. Coachvragen staan immers niet los van wat in de generaties is ontvangen en doorgegeven.

En het verassende is dat de antwoorden op je vragen vaak schuilen in je eigen levensverhaal, dat onverbrekelijk verbonden is met je familiegeschiedenis. Je zult misschien denken wat zwaar maar dat is niet het geval. Je familiecontext kan juist een onschatbare bron van steun en vertrouwen zijn in plaats van een bron van ellende en ergernis. Om deze positieve bronnen te ontdekken onderzoeken we je coachvraag vanuit vier verschillende perspectieven of dimensies.

In beweging

Je gaat stappen zetten: omdat je dicht(er) bij jezelf gaat komen ga je de vrijheid en de kracht vinden om je eigen keuzes te maken.

De vier dimensies

De feitelijk invalshoek: wie ben jij? Waar kom je vandaan? Welk werk doe je? Hoe ziet je gezin van herkomst eruit? Welke feiten hebben zich afgespeeld in je leven?

De psychologische invalshoek: wat zijn je zorgen? Hoe ga je daarmee om? Hoe ervaar je wat er gebeurt?

De invalshoek van interacties: hoe verlopen jouw sociale relaties? Wat zijn de verschillende dynamieken in je gezin, bij je vrienden, op je werk? Hoe liggen de verhoudingen (macht, gelijkheid,…)?

De relationeel-ethische invalshoek: hier legt Nagy de nadruk op het ethische aspect van relaties: Heb je van je ouders kunnen ontvangen wat je nodig had, of stonden er feiten, relatiepatronen of ervaringen in de weg? Kon jij aan je ouder geven? Hebben zij dat gezien en erkend, of moest je misschien meer geven dan goed voor je was?

Deze zoektocht vraagt om moed, nieuwsgierigheid en zelfreflectie maar levert je veel op.

Je krijgt meer helderheid en scherper zicht op hoe je met andere mensen verbonden bent en wat dat betekent voor je eigen plek. Je ontdekt verbanden tussen je privé en je werkleven. De zoektocht naar positieve bronnen in je familiecontext geeft zicht op familiepatronen en op je eigen patronen.  Dat zijn vaak herhalende patronen die je in je loop van je leven hebt aangeleerd, maar die je niet langer dienen. Zo leer je jezelf goed kennen en leer je duidelijk te zijn over wie jij bent en wat je nodig hebt. Zodat je meer jezelf kunt zijn en echt het leven kunt leiden dat jij wilt of voor ogen hebt.

Ben jij ook toe aan een krachtig perspectief. Wil je ontdekken hoe jij (weer) in beweging, verbinding en balans komt met jezelf? Ik help je graag met deze zoektocht in jezelf. Laten we kennismaken!

06 26 89 88 73
Bel mij terug

Bel mij terug