Alles wat je aandacht geeft, groeit

de kracht van affirmaties

alles wat je aandacht geeft, groeit

Soms is wijsheid uit de oudheid zo gek nog niet … Alles wat je aandacht geeft, groeit. Wanneer je je aandacht richt op iets, heb je de neiging om je er meer op te concentreren en er meer tijd en energie aan te besteden. En dat creëert groei.

In het kort de betekenis van de uitspraak van Aristoteles (Griekse filosoof 384-322 vC) – alles wat je aandacht geeft, groeit.

 

 

de wijsheid van Aristoteles

Door je aandacht te richten op iets, geef je het meer waarde en betekenis,

en zo kun je groei in die specifieke richting creëren.

Je bewust zijn van waar je je aandacht op richt is dus essentieel.

Waarom?

Omdat het je kan helpen energie en tijd te besteden aan dingen die jou daadwerkelijk helpen groeien en zin te geven aan je leven.

Door je aandacht te richten op wat je wil en waar je naartoe wil groeien, kun je je leven vormgeven en betekenis geven aan je bestaan.

Jouw aandacht is essentieel. Hiermee heb je goud in handen om te groeien en je te ontwikkelen.

Wat aandacht krijgt,

groeit. 

van oude filosofische wijsheid naar

moderne brein wijsheid

Aandacht en focus zijn dus belangrijke tools voor persoonlijke ontwikkeling volgens de oude klassieke filosoof. De moderne wetenschap laat zien dat de uitspraak van Aristoteles nog steeds actueel is. Zoals bijvoorbeeld op het gebied van je brein. De psychologie noemt dit neuroplasticiteit.

Neuroplasticiteit verwijst naar het vermogen van ons brein om zich aan te passen en te veranderen in reactie op nieuwe ervaringen en omgevingen.

Dit betekent dat we ons brein kunnen herprogrammeren. Door ons bewustzijn te richten op positieve gedachten en overtuigingen, en door affirmaties te gebruiken om ons onderbewustzijn te beïnvloeden.

Klinkt dit als abracadabra?

Wees gerust, het is geen tovenarij. Het is een eenvoudige maar effectieve techniek.

Het enige wat je hoeft te doen is jezelf iedere dag op een positieve manier toespreken.

Je gaat dan vanzelf groeien!

Door affirmaties te gebruiken, kun je je richten op wat je wil en waar je naartoe wil groeien. En zo is deze techniek een manier om je onderbewustzijn te herprogrammeren om je doel(en) te ondersteunen.

Dit kan je helpen om een positieve mindset te ontwikkelen, je zelfvertrouwen te vergroten en je te motiveren om je doel(en) te bereiken. Dit is vooral belangrijk omdat je gedachten en overtuigingen zowel je gedrag als je beslissingen beïnvloeden, en dus je resultaten.

Het is belangrijk om te beseffen dat je brein zich voortdurend ontwikkelt en verandert.

En dat jij de kracht hebt om deze ontwikkeling te sturen!

Dit kan je doen door je bewustzijn te richten op wat je wil en waar je naartoe wil groeien. En dat betekent dat je je moet richten op je doelen en je niet moeten laten afleiden door negatieve gedachten en overtuigingen. Concentreer je op wat je wél wil en hoe je dat kan bereiken.

Wat aandacht krijgt groeit. Dus focus op wat je wél wilt in je leven en creëer zelf de verandering.

Een korte affirmatie moet een positieve, bekrachtigende en inspirerende zin zijn die je regelmatig tegen jezelf kunt zeggen. Zo kan je jezelf ondersteunen bij een gewenste verandering.

Aandachtspunten bij het formuleren van een korte affirmatie:

  1. Kies een affirmatie die past bij wat je wilt bereiken of veranderen: Denk na over wat je graag zou willen veranderen of bereiken in je leven. Kies een affirmatie die past bij deze doelen en die je kan helpen om positief te blijven en te geloven dat je deze doelen kunt bereiken.
  2. Maak het persoonlijk en tegenwoordig: Formuleer je affirmatie in de tegenwoordige tijd en gebruik persoonlijke voornaamwoorden zoals “ik” of “mijn”. Dit helpt om het gevoel te versterken dat de affirmatie nu al werkelijkheid is.
  3. Maak het beknopt en krachtig: Een affirmatie moet kort en krachtig zijn, zodat het gemakkelijk te onthouden is en je het gemakkelijk kunt herhalen.
  4. Gebruik positieve woorden: Gebruik positieve woorden in je affirmatie, zoals “liefde”, “succes”, “kracht”, “geloof” en “vertrouwen”. Vermijd negatieve woorden of woorden die het gevoel van twijfel of ontkenning kunnen oproepen.
  5. Wees specifiek: Maak je affirmatie specifiek en concreet, zodat je jezelf kunt visualiseren in de situatie waarin je wilt zijn.

Bijvoorbeeld, als je wilt werken aan meer zelfvertrouwen, zou je een affirmatie kunnen formuleren als: “Ik ben vol zelfvertrouwen en geloof in mezelf.” Of als je je wilt richten op je gezondheid, zou je kunnen zeggen: “Ik ben gezond en vitaal, en ik maak gezonde keuzes voor mijn lichaam en geest.”

Affirmaties ter inspiratie

♡ Ik ben sterk en veerkrachtig.

♡ Ik ben waardevol en belangrijk.

♡ Ik ben in staat om mijn doelen te bereiken.

♡ Ik ben omringd door liefde en steun.

♡ Ik vertrouw op mijn intuïtie en innerlijke kracht.

♡ Ik ben in staat om te leren en te groeien.

♡ Ik ben dankbaar voor mijn leven en mijn kansen.

♡ Ik geloof in mijn capaciteiten en vaardigheden.

♡ Ik ben positief en optimistisch over mijn toekomst.

♡ Ik accepteer mezelf volledig zoals ik ben.

Wow, wat een erfgoed! De eeuwenoude uitspraak van Aristoteles dat alles wat je aandacht geeft, groeit, is nu nog steeds relevant.

Sterker nog, voor mij een krachtige reminder in het leven en voor mijn vermogen om te groeien en me te ontwikkelen.

Want door me te richten op wat ik wil en waar ik naartoe wil groeien, en door affirmaties te gebruiken om mijn onderbewustzijn te beïnvloeden, kan ik mijn brein herprogrammeren en mijn leven vormgeven op een manier die betekenisvol en vervullend is. Dat is toch super waardevol!

Ik let er wel op dat ik bewust blijf van waar ik mijn aandacht op richt en ervoor te zorgen dat ik me richt op wat ik wél wil, en niet op wat ik niet wil. Want wat ik aandacht geef, zal zeker groeien.

Ik wil je graag aanmoedigen om het ook zelf eens te proberen. Je zult zien dat het werkt!

Ben je ook geïnspireerd door Aristoteles, maar kan je wel wat support gebruiken? Ik kan je helpen bij het creëren van nieuwe ruimte, beweging en groei in je leven.

Benieuwd? Laten we kennismaken!

Bel mij terug

Bel mij terug